A paragility

Minden 2000-ben kezdődött. Mányik Richárd, aki manuális kerekesszékkel közlekedik, 2000-ben megkapta Magyarország első mozgássérült segítő kutyáját , a Bergerac Philip névre hallgató belga juhászkutyát. Megismerkedett az agilityvel, és rögtön felkeltette az érdeklődését ez a sport. Segítséggel elkezdett gyakorolni, nem kis erőfeszítések árán, hiszen a göcsörtös, füves talajon ez neki nagy nehézségeket okoz. Viszont nagyon jól érezte magát ő is, a kutya is. Egy idő után elkezdett versenyekre járni, ahol hiába futottak szépeket, akár hibátlanokat is, sikereket nem tudtak elérni, hiszen meghatározott időintervallum alatt kell megtenni a pályát. A gondolat, hogy az sportot a fogyatékkal élők is űzhetnék ekkor fogalmazódott meg benne. A Gyulai Kutyás Agility Szabadidő Sportklub 2002-ben Alt Sándor, Mányik Richárd, Tóth Árpád (bíró) és Susan Rekveld (holland kerekesszékes versenyző) segítségével megalkotta a paragility versenyszabályzatát, valamint Gyulán  2004-ben  megrendezte a III. Keverék és Fajtakutyák Kutyák Világbajnokságán (IMCA) belül az I. Paragility Világbajnokságot (PAWC). Azóta minden évben másik országban kerül az IMCA-val együtt megszervezésre a PAWC is,  és egyre több versenyző vesz rajta részt.

 Fontos kiemelni tehát, hogy a paragility, melynek Európában már nagyon sok követője van, magyar "találmány"! 

 

Eddigi versenyek:

2002          Magyarország

2003          Spanyolország

2004          Ausztria

2005          Olaszország

2006           Hollandia

 

2007-ben  megalakult hivatalosan is a Magyar ParAgility Közhasznú Sportegyesület és további tagokkal, versenyzőkkel bővült. Jelenleg már hat aktív sportoló tagjuk van 10 és 36 év közöttiek.  A kezdetek óta Mányik Richárd már négyszeres aranyérmes (2004-2007), ]Magyary Ágnes, aki azóta már abbahagyta a sportolást, elektromos kerekesszékes kategóriában 2005-ben lett aranyérmes, Maczucza Zsolt pedig 2006- ban és 2007- ben már ezüstérmes volt a világbajnokságon. Így az utóbbi két vb-n már a dobogó első és második fokán is magyar fiatalember állhatott. 2008. június 28-án Gyulán került megszervezésre az V. Paragility Kupa, melyen a csapatunk nagyon szépen szerepelt.  Az újabb tagok között van egy 10 éves kislány és egy kamaszlány Ale Patricia és Csenki Anna, akik halmozottan sérültek. Oxigénhiányos állapotban születtek, aminek következtében gyakorlatilag csak értelmük maradt ép, súlyosan mozgáskorlátozottak és beszédük is csak nagyon nehezen érthető. Csenki Anna és Ale Patrícia is hihetetlen akaraterővel, kitartással, erőfeszítések árán heti rendszerességgel edzenek kutyáikkal, hogy majd ők is részt tudjanak venni a versenyfutamokon. Mivel a szervezet még nagyon fiatal, így anyagi támogatás hiányában nagyon nehezen oldható meg a sportolók részvétele a  különböző versenyeken.

 

   Néhány szó a résztvevőkről, és a szabályokról:

 A paragility az agilityhez hasonlóan egy látványos, magával ragadó kutyás sport, ahol a gazdának és a kutyának is egyformán meg kell dolgozni a sikerért. A különbség csupán az, hogy a paragility versenyeken mozgásséültek versenyeznek kutyáikkal A nemzetközi versenyeken fontos feltétel, hogy az induló értelmileg ép legyen. A világkupán egyelőre csak olyan versenyzők vehetnek részt, akik értelmileg nem akadályozottak. Ettől függetlenül tanulnak agilityzni itthon értelmileg akadályozottak is, hiszen hihetetlen fejlesztő hatása van. Tervbe van véve, hogy a magyar versenyeken indulhatnak majd ilyen típusú fogyatékkal élők is, de nemzetközin egyelőre még nem. Az elmúlt évben egy apró módosítást végeztek a szabályokban. Azok, akik súlyos mozgássérültek, indokolt esetben igénybe vehetnek segítőt a pályán. A versenyzők hangjelzésekkel és kézmozdulatokkal irányítják kutyájukat az akadálypályán. A paragilityt az épekre alkalmazott változatától főképp az különbözteti meg, hogy itt a pályák lényegesen nagyobbak, illetve a versenyek mindig fedett helyen vannak és sík terepet biztosítanak a sportolóknak.

 

    Fotó: MEOSZ - a 19 éves Csenki Anna és kutyája elektromos szék kategóriában - PAWC 2008

 

 

 

 

                         Fotó: MEOSZ - a 10 éves Ale Patrícia és kutyája  /segítővel, mivel nem tudja kezelni a kerekes kocsit/

                                             PAWC 2008

 

Milyen is egy verseny?

 

 A paragility versenyeken hatalmas dolog, amit ezek a versenyzők véghezvisznek. Korlátozottságuk ellenére a nehéz pályákon végignavigálják kutyáikat szavakkal, mozdulatokkal. Megnyilvánul az az akarat, elszántság, hogy teljesítsék az előírt feladatokat. Nem lehet meghatódás nélkül végignézni egy ilyen futamot. Ahogy a kutya koncentrál a gazdára, annak jelzéseire! Számomra megdöbbentő. A közönség pedig a bíróval együtt hihetetlen lelkesedéssel szurkol, illetve hatalmas ovációval dícséri a befejezett futamot. Gazda, kutya, közönség együtt örül a sikernek. 

 

Ale Patrícia és Gini - PAWC 2008


object width="425" height="344">
Csenki Anna és Ropi - PAWC 2008

 

 Mi, egészséges emberek sokszor nem tudjuk értékelni azt, amink van. Napi tevékenységünk, problémáink mellett elfeledkezünk arról, hogy ami nekünk természetes, az másnak nehézséget okoz. Nem értékeljük eléggé azokat az apróságokat, amelyek hiánya felboríthatja életünk addig megszokott ütemét. Ezek a mozgáskorlátozott versenyzők példát mutatnak nekünk arról, hogy miként lehet teljes életet élni akkor is, ha a sors kegyetlensége megfosztja őket az egészségtől. És itt most köszönetet mondok azoknak a kutyáknak, akik türelmet, szeretetet adnak ezeknek az embereknek mindehhez. Mert nem tudjuk eléggé becsülni és tisztelni őket mindazért, amit nyújtanak.

 

 

Fotók a paragilityről megtekinthetőek itt: civilhirek.aspnet.hu/index.php

 

Állatokkal a gyógyulásért

 

A paragility  hasonló a terápiás célokra használt kutyák munkájához, - amit a 2001 óta már Magyarországon is alkalmaznak - ami a hatást illeti . Mozgáskorlátozottság, tanulási problémák, szenvedélybetegségek, csakhogy néhányat említsek, amelyekre jótékony hatással van. Két típusa van a kutyás terápiának. Az egyik a "látogató" terápia, melynek során a kutyákkal való kötetlen együttlét javít a betegek közérzetén és életminőségén. A "fejlesztő terápia" esetében a kezelések már egy előre megírt fejlesztési terv alapján folynak, ahol a beteg a kutyával együtt old meg különféle feladatokat. A kutyával végzett terápia az Egyesült Államokban a legnépszerűbb, ahol több nagy szervezet is működik regionális központokkal és saját vizsgarendszerrel. A legismertebbek a Therapy Dog International, illetve a Delta Society. Kanadában 1992 óta tevékenykedik a St. John Ambulance egészségügyi szervezet terápiás kutya programja. Európában a terápiás kutyákkal végzett munka szervezetten az elmúlt évtizedben indult meg. E téren Anglia rendelkezik a legnagyobb hagyományokkal, ahol az első kezdeményezések a 80-as évekre nyúlnak vissza.  Magyarországon is több szervezet foglalkozik kutyaterápiával. Közülük a Kutyával az Emberért Alapítvány a legjelentősebb, mely 2001-ben indította el terápiás kutya programját, vagyis a kutyák bevonását a gyógypedagógiai fejlesztő munkába, valamint pszichoterápiás foglalkozásokba.  Emellett folyamatosan foglalkoznak  terápiás és fejlesztő kutyák képzésével, illetve a velük való munkában jártas szakemberek felkészítésével. 

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő